Cseresznyebefőtt - tartósítószer nélkül

Ha már minden cseresznyés süteményt megsütöttünk, annyi gyümölcslevest ettünk, hogy már a fülünkön jön ki, akkor érdemes elrakni télire. Számtalan elkészítési módja van, én most egy olyat mutatok, amihez nincs szükség tartósítószerre.
Hozzávalók:
- 800 gramm cseresznye
- 6 dl víz
- 5 csapott evőkanál cukor
- 3 szegfűszeg
- 1 fél fahéj
- 1 dl vörösbor, vagy 2-3 ek. rum (elhagyható)
Elkészítés:
A cseresznyék szárát eltávolítom, és megmosom őket. Érdemes vízben állva hagyni a gyümölcsöket egy félórát, hogy minden kiázzon belőle (bogár, falevél, stb). Nagyon fontos, hogy ha rohadt, tetves, bármilyen hibával rendelkező szemet találunk, nem szabad beletenni a befőttbe, mert dobhatjuk a kukába az egész üveggel.
Ha kiázott a gyümölcs újra lemosom, és sterilizált üvegbe teszem őket.
A sziruphoz összefőzöm a vizet a cukorral, s míg fő, ízesítem a szegfűszegekkel és a fahéjjal. Vörösbort vagy rumot is bátran lehet tenni bele, mert nagyon finom ízt ad neki.
Még melegében ráöntöm az üvegben pihenő cseresznyékre, csurig töltöm, és jó szorosan rácsavarom a tetejüket.
Egy nagyobb lábast bőven kibélelek újságpapírral, beleállítom az üvegeket, és nagyjából félig-háromnegyedig felöntöm őket vízzel. A legalacsonyabb lángra gyújtok, és forrástól számítva 20-25 percig főzöm az üvegeket. Nagyon fontos, hogy alacsony lángon legyen, mert ha nagy lángon hagyjuk, az üvegek az újságpapíros bélelés ellenére is szétdurranhatnak.
Ha letelt a főzési idő elzárom a tüzet, és ott, ahol van, pléddel vagy pokróccal terítem le a lábast, és egy napig hagyom hűlni.
Ez idő elteltével kiveszem az üvegekt a vízből, letörölgetem őket, és mehetnek a polcra.
Így készült:
Tipp:
A meggy is hasonlóan készül, csak a cukor mennyiségén kell variálni a meggy savanykás íze miatt.
Nehézség: könnyű
Idő: félóra (plusz az áztatási idő)
Adag: két nagyobb és egy kisebb üvegnyi
Mosogatnivaló: kevés