A tavasz sztárja: epres túrógombóc
Sosem szerettem igazán a túrógombócot. (Jó indítás egy túrógombócos recepthez, tudom). Valahogy mindig száraznak és ízetlennek éreztem. Aztán kiderült, hogy nem a sima túrós gombócból és a zsemlemorzsából áll a világ, hanem lehet tölteni is, a zsemlemorzsát le lehet váltani finom, pirongatott mandulára, és még eperszószt is lehet készíteni hozzá. Sosem szerettem igazán a túrógombócot - egészen mostanáig.
Hozzávalók:
- 6 dkg vaj
- 2 tojás
- 50 dkg tehéntúró
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 5-8 evőkanál búzadara (attól függően, hogy mennyire vizes a túró)
- egy csipet só
- 20 dkg eper + 6 közepes vagy nagyobb darab
- 2-3 evőkanál porcukor (plusz a szóráshoz)
- 150 gramm darált mandula (vagy mandulapehely)
Elkészítés:
A vajat picit megolvasztom – elég, ha krémesebb, ne legyen forró – hozzákeverem a tojások sárgáját és a túrót, majd édesítem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáreszelem a fél citrom héját, és alaposan elkeverem. A két tojás fehérjét egy csipet sóval habosra verem, hozzáforgatom az eddigiekhez, hozzászórom a búzadarát, és egy órára hűtőbe teszem. (A túró állaga dönti el, mennyi búzadara kell bele, de a kész tésztának nem kell szilárdnak lennie). Egy óra elteltével egy nagyobb lábasban enyhén sós vizet felteszek melegedni, és megtisztítom az epreket. Hat közepes méretűt félreteszek, a többit pedig botmixerrel pépesítem, és elkeverek benne 2-3 evőkanál porcukrot. Amikor a víz elkezd forrni, alacsonyabb lángra veszem, hogy forrjon, de ne zubogjon, bevizezem a kezemet, belemarkolok a túrós kutyulékba, a közepébe teszek egy epret, és gombócot formálok belőle. Beleteszem a forró vízbe. Ugyanígy teszek a többivel is – nekem hat elég nagy gombócom lett – és addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz felszínére, ez 8-10 perc. Meglepő, de tényleg nem jönnek szét a főzés során! Miután feljöttek a víz tetejére rögtön hideg vízbe teszem őket, hogy ne nyíljanak szét, és míg hűlnek, megpirongatom a mandulát. Vigyázni kell vele, mert sokáig nem történik semmi, aztán egyik pillanatról a másikra képes odaégni, úgyhogy nem szabad ott hagyni!
Picikét hagyom hűlni a mandulákat, meghempergetem benne a gombócokat, és lehet tálalni: félbevágom a gombócot, rácsurgatom az eperszószt, és ha kell még szórok rá porcukrot.
Így készült:
Tipp:
Én konkrétan fürdettem az eperszószban a gombócomat, hjaj, de jó volt…
Nehézség: könnyű
Idő: kb. fél óra + egy óra állás
Adag: 6 elég nagy gombóc
Mosogatnivaló: nem fogok hazudni, sajnos nem kevés…