2021. aug 03.

Meggyes pite - szépséges, és finom

írta: Főzzvelem
Meggyes pite - szépséges, és finom

20210803_084950_k.jpg

Ebben az a jó, hogy meggyszezonon kívül is készíthető, de a legjobb nyilvánvalóan friss meggyből és léből készíteni.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt (liszttől függ, lehet 55 dkg is)
- fél csomag sütőpor
- fél kávéskanál só
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl

A krémhez:
- 8 dl meggylé
- kb. 1 kg meggy (nálam ez 2 meggybefőtt volt, 80 dkg meggyel)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- fahéj

A tetejére:
- 1 tojás

Elkészítés:
A töltelékkel érdemes kezdeni, hogy kihűljön, mire elkészül a tészta.
A meggyeket kimagozom, majd meghintem őket fahéjjal. A meggylevet felteszem melegedni a tűzre, megtartok belőle nagyjából egy decit, amiben elkeverem a pudingporokat, és a cukrot. Ha forr a meggylé, hozzáöntöm a meggyleves pudingot, és addig főzöm kevergetve, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hozzáöntöm a kimagozott meggyeket, és alaposan elkeverem.
 
A tészta elkészítéséhez a lisztet, a sót, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverem. Hozzámorzsolom a szobahőmérsékletű margarint, hozzáadom a tojásokat és a tejfölt, majd tésztát gyúrok belőle. Itt dől el, kell-e a 45 dkg liszten felül plusz, ha még ragadós, teszek hozzá.
A tésztát két részre osztom, és egy, a tepsi méretével  megegyező sütőpapíron kinyújtom az egyik felét kb. fél centi vastagra úgy, hogy a szélei túlnyúljanak egy kicsit, mert ez fogja megtartani a tölteléket. (Nem hagyományos, sütő méretű tepsiben készült, kb. fele akkorában.) Ezután beleteszem a tepsibe, eloszlatom rajta a meggypudingot, és kinyújtom a tészta másik felét is. Kb. 1 centi széles csíkokra vágom. Ezeket szépen átlósan rápakolom a meggyes rétegre kb. 1-2 centis távolságban egymástól, majd a másik oldalról ugyanígy, hogy keresztezzék egymást. Ha még marad tészta, a csíkokkal körberakom a süteményt, ezzel is gátolva a meggy kijutását a tésztából sülés közben.
A tetejét lekenem egy felvert tojással, és 180 fokos sütőbe teszem. 35-40 perc alatt kész, érdemes ránézni időnként.
Így készült:

Tipp:
Cseresznyével is készíthető.
 

Nehézség: közepes
Idő: magozással együtt kb. 2 óra
Adag: tetemes
Mosogatnivaló: közepes

 

Szólj hozzá