Eperlekvár tartósítószer nélkül
Még elcsíphetjük az eperszezon végét, és üvegbe zárhatjuk a tavasz egyik hírnökének ízét. Nem ördöngösség lekvárt főzni, akár egy, vagy két kiló gyümölcsből is nekiállhatunk!
Hozzávalók:
- kb. 1 kg eper
- 30-35 dkg cukor (35 annak, aki édesebben szereti)
- szalicil
- fél zacskó Dr. Oetker ,,dzsemfix szuper" (elhagyható)
- üvegek
- paplan
Elkészítés:
Az epreket megmosom, levágom a zöldjüket, és összevágom őket. Ha mindegyiket felszeleteltem, lábasba teszem, és krumplinyomóval összenyomkodom annyira, hogy levet eresszenek. Felteszem főni, közepes lángon kevergetve főzöm kb. húsz percig. Ha puha, beleöntöm a cukrot, jól elkeverem, és még tíz percig főzöm a cukorral.
Ha megvan, beleöntöm a dzsemfixet, és további 2-3 percig főzöm vele.
Eközben szaliciles forró vízzel kiöblítem az üvegeket és a kupakjukat, fejjel lefelé fordítom őket egy konyharuhára, hogy kifolyjon a víz. (Nem törlöm ki, mert elvész a higiénia)! Az üveg szétpattanhat a forró lekvártól, s bár én még nem jártam így, aki fél ettől, tegye be az üvegeket a sütőbe egy kis vízben állva. Beleöntöm az üvegekbe a lekvárt, majd erősen rájuk tekerem a kupakot. 5 percre fejjel lefelé állítom az üvegeket (semmi nem történik, ha öt percnél tovább marad így) és jól bebugyolálom őket egy paplanba. Egy éjszaka alatt ki is hűlnek a maguk ütemében.
Így készült:
Tipp:
A dzsemfix tehát elhagyható, de ártani nem árt, mert krémesíti a lekvárt, de nem annyira, hogy megálljon benne a kanál. Ha nem tennél bele, akkor tovább kell főzni az epreket, hogy tovább párologjon, és ne legyen annyira folyós.
Nehézség: könnyű (tényleg)
Idő: kb. 45 perc
Adag: a képen látható, kb. 1,2 liter
Mosogatnivaló: kevés